Auktionen

 

En realtidsauktion fungerar på samma sätt som en vanlig klubbauktion, skillnaden är att allt utspelas på nätet. Istället för att närvara på plats och bjuda, så bjuder du via datorn, surfplattan eller din smartphone vart du än befinner dig. Har du inte möjlighet att vara närvarande under auktionen går det givetvis bra att lägga förhandsbud fram tills auktionsstart klockan 18:00


Auktionen hanterar fem utrop åt gången och du bjuder på de föremål som intresserar dig. Beräknad tid är cirka 40 sekunder per fem objekt, det gäller därför att vara uppmärksam så att du inte missar ett föremål. När ett nytt bud läggs, förlängs budtiden automatiskt med 20 sekunder för att ge motparten tid att bjuda. Allting sker per automatik och du behöver inte göra något mer än att klicka på bud-knappen för att lägga ditt bud.


Systemet visar löpande vad nästa budnivån är. Budet är bindande och du får direkt veta om ditt bud är mottaget. Om ditt bud är tillräckligt högt för att vara ledande visas ditt budbelopp och ditt kundnummer.


Du kan logga in 30 minuter innan start för att bekanta dig med realtidsauktionens funktioner och utseende. Tänk på att du alltså måste logga in på realtidsauktionen och inte vara kvar på förhandsbudgivningssidorna.


Vid två lika bud äger det bud som registrerats först företräde. Kontrollera alltid att det vinnande budet är DITT bud! Observera att så länge du har det ledande budet kan du inte lägga nya bud.


Provision på klubbat pris

  • Auctionet: Provisionen är 18 % på det klubbade priset samt 64 kronor i slagavgift exklusive moms.
  • Webbauktion: Provisionen är 15% exklusive moms. Ingen slagavgift.
  • Gårdsauktioner: Ingen provision utgår.

Enligt lagen om upphovsrätt tillkommer en konstnärsavgift (Droit de suite). Konstnärsavgiften är 5% på klubbat pris. Mervärdesskatt tillkommer på konstnärsavgiften. Avgiften utgår till konstnären eller dennes efterlevande intill utgången sjuttionde året efter konstnärens död. Konstnärsavgift tillkommer endast på föremål som säljs för över 2 140 SEK och där föremålen inte är framställda i flera identiskt lika exemplar t ex målningar, akvareller, teckningar eller andra konstnärligt utförda föremål t ex konstglas, skulpturer, keramik och textilier.

 

Västerdalarnas Auktionsbyrå AB
Norra Grönalidsvägen 32
780 50 Vansbro
Öppettider
Måndag: 8-16
Tisdag: 8-16
Onsdag: 8-12
Övriga dagar enligt överenskommelse.

© 2021 Västerdalarnas Auktionsbyrå
Information om cookies